Monday, June 29, 2009

Pengalaman dengan Begok

Kesah ini kesah kawan isteri saya. Mereka rakan buz. satu ketika dulu .. buz umrah. Selepas lama menghilang sebab bertukar tempat satu hari kami bertemu dirumah dia di Pinggiran Batu Caves. Isteri saya tak tahu yg dia ada begok. Kata dia dah lama hinggakan tak dapat berpuasa sejak lama. Dia bertudung maka tak nampaklah bengkak begok di lehir beliau. Isteri saya terangkan punca-punca begok. Antara sebabnya adalah kekurangan idone. Kita perlu mengambil sekurang-kurang 15 mg iodine @ hari. Dia kata tak boleh telah sebab Vita-Lea Shaklee itu keras. Kemudian isteri saya buat sadikit demo ... dimasukkan kedalam air . Ia larut dan boleh di minum cara tu. Dia macam hairan ..... vitamin sekeras tu boleh larut dengan cepat. Mengikut pengetahuan kami sekiranya sesuatu tak larut below 13 minutes adalah dinasihatkan jangan makan. Bila di tanya mahu cuba dia diam . Rupa-rupanya kata dia suami dia ada membeli produk yang sama 3 tahun lepas tapi takut nak makan sebab keras dan tak boleh telan tapi di sebabkan dibuang maka dia simpan ja dalam fridge. Kesian ... memang benar-benar tak terbayang oleh kami tinggal puasa sekian lama. Ketika itu pula bulan puasa hampir menjelang tak berapa bulan lagi. Kami nasihat dia cubalah takkan nak tinggal puasa lagi. Kami minta tengok produk yg tersimpan dalam fridge. Dia bertanya samaada ia boleh dimakan lagi? Kami nasihat dia tentang berbezaan produk Shaklee. Ramai yang tak ambil pandang hal ini. Mereka masih berangapan semua vitamin itu sama. Ia memang serupa tak tak sama. Vita-Lea Shaklee has patented Bioactivated Absorption Syatem TM to ensure increased absorption of critical folic acid. Dua kali ganda Nilai Harian? Daily Value(DV) bagi vitamin C dan E. Vitamin B nya pula lebih seimbang : 100% daripada DV untuk membantu dalam metabolisme tenaga. Vita -Lea Shaklee mengandungi 12 jenis vitamin dan 7 jenis minerals yang penting dalam satu rumusan yang seimbang. Kandungan iodine nya 75 mcg. It is clinically proven to increase blood level of vitamins and minerals and has been proven to increase bone density. Dia masih tidak mahu mengambil/membeli produk yg kami bawa sebab katanya dia sedang mengambil ubat lain dan bila habis baru dia akan call kami kembali. Selang 2 minggu dia talipon isteri saya. Dia pula bercerita tentang begok beliau. Dah pecah dan keluar lendir hijau ..amat banyak. Lehirnya dah kecut seperti normal. Apabila di tanya makan apa. Dia menjawab dia ambil produk yg telah tersimpan sekian tahun tu. Oh kami mengucap panjang .. dah hampir lebih 3 tahun yet berkesan. Dia hanya makan satu produk sahaja. Dia setusnya menjadi rakan business . Selain itu hasiat Vita-Lea adalah :
1. helps promote long-term health.
2. supports brain function
3. helps metabolic process with better balanced B vitamin: 100 % of the DV to help metabolize energy.
4. helps fight harmful oxidation: twice the DV for vitamin C and E, critical antioxidants that helps prevent cell damage from harmful oxidation

Isinya banyak:
Satu bottle mengandungi 120 biji tablets. Di ambil 2 tablets @day.

Kes kedua juga begok dari Country Home Rawang. Masalahnya sama tapi memang tak mengabil sebarang perubatan. Tapi begoknya taklah besar sangat. Result keluar lendir hijau sama. Terus menjadi rakan kongsi perniagaan.

No comments: